برنج کشت دوم چیست؟ چرا بهش میگن بهترین برنج ایرانی؟
اگر اهل خرید برنج ایرانی باشید یا کمی با کشاورزی برنج آشنایی داشته باشید، احتمالاً اسم برنج کشت دوم یا دوباره کشت به گوشتان خورده. اما واقعاً برنج کشت دوم یعنی چی؟ چه فرقی با کشت اول داره؟ چرا خیلیها میگن کیفیتش بینظیره؟ اگه دنبال پاسخ این سوالها هستید، تا پایان این مطلب همراه من باشید تا با یکی از خوشعطرترین و خوشپختترین برنجهای ایرانی بیشتر آشنا بشیم.
برنج کشت دوم یعنی چی؟
برنج کشت دو همونطور که از اسمش پیداست، برنجیه که در مرحله دوم بعد از برداشت برنج اول در زمینهای شالیزاری کاشته میشه. کشاورزها بعد از اینکه در تابستان (معمولاً مرداد ماه) برداشت مرحله اول رو انجام دادن، زمین رو دوباره آماده میکنن و کشت دوم رو شروع میکنن. برداشت این برنج معمولاً در آبان ماه و گاهی اواخر مهر انجام میشه.
نکته جالب اینجاست که چون نشای این برنج در روزهای گرم تابستان انجام میشه، نیاز به آبیاری بیشتری داره و مراقبتهای خاصی میطلبه. در عوض محصولی که برداشت میشه، کیفیتی فوقالعاده داره.
چرا برنج کشت دوم خاصه؟
خب، شاید بپرسید چه چیزی باعث میشه برنج دوباره کشت اینقدر معروف بشه؟ دلیلش خیلی سادهست:
تو فصل پاییز، شرایط آبوهوایی خنکتره، و این باعث میشه برنج آرومتر و کاملتر رشد کنه.
میزان بارندگی پاییزی، بدون اینکه گرمای طاقتفرسای تابستون اذیتش کنه، به رشد طبیعی گیاه کمک میکنه.
گیاه در هوای معتدل، مواد مغذی خودش رو بهتر حفظ میکنه و همین موضوع باعث کیفیت بالای دانهها میشه.
ویژگیهای برنج کشت دو
هرکی تا حالا این برنج رو خریده و پخته، احتمالاً این ویژگیها رو خوب میشناسه:
ویژگی | توضیحات |
---|---|
رنگ دانه خام | سفید مایل به کرم |
طول دانه خام | حدود ۷ تا ۸ میلیمتر |
قد بعد از پخت | حدود ۱۵ تا ۱۷ میلیمتر |
عطر | زیاد و دلنشین |
طعم | لذیذ، شیرین و ملایم |
پخت | خوشپخت، بدون شفته شدن |
ارزش غذایی | بالا |
مناطق کشت برنج کشت دوم
اصلیترین منطقهای که برنج کشت دوم در اون کشت میشه، استان مازندران هست؛ بهخصوص شهرستانهای بابلسر و فریدونکنار که شرایط آبوهوایی مرطوب و گرم پاییزی رو دارن. البته تو بعضی مناطق گیلان هم دیده شده که کشاورزها به کشت دوم روی آوردن، ولی نه به اندازه مازندران.
نکته مهم اینه که برای موفقیت در کشت دوم، نیاز به شرایط خاصی مثل آب کافی، گرمای هوا در مرداد برای نشا و پاییز بدون سرمای زودرس داریم. در غیر این صورت، رشد کامل اتفاق نمیفته.
تفاوت برنج کشت اول و کشت دوم
ویژگی | برنج کشت اول | برنج کشت دوم |
---|---|---|
زمان کاشت | فروردین یا اردیبهشت | مرداد ماه |
زمان برداشت | تیر یا مرداد | آبان |
شرایط رشد | گرمای بهار و تابستان | معتدل و پاییزی |
کیفیت | خوب | بسیار عالی |
عطر و طعم | ملایم | قویتر و دلنشینتر |
قیمت | مناسبتر | کمی بالاتر |
انواع برنج مناسب برای کشت دوم
برای اینکه برنج در پاییز با هوای خنک خوب رشد کنه، کشاورزها از بذرهایی استفاده میکنن که زودرس، مقاوم به سرما و پرمحصول باشن. مهمترین ارقام برنج مناسب کشت دوم عبارتاند از:
۱. بینام
زودرس و پرمحصول
دانه خام گرد و متورم
در کشت دوم عطر و طعم عالی پیدا میکنه
۲. امراللهی
مقاوم به سرما
دانه خام گرد و کمی کوچکتر از بینام
در کشت دوم کیفیت پخت و عطر بسیار خوبی داره
۳. هاشمی
معروفترین برنج ایرانی
دانه قلمی و بلند
در کشت دوم، عطر و طعمش حتی بهتر از کشت اول میشه (اما کمتر برای کشت دوم استفاده میشه)
۴. طارم
دانه کشیدهتر نسبت به بینام
عطر و طعم عالی
گرچه دیررستره، ولی اگر شرایط مساعد باشه، در کشت دوم نتیجه عالی میده
مزایای برنج کشت دوم
عطر بینظیر: هنگام پخت، بوی دلانگیزش کل خونه رو پر میکنه
طعم فوقالعاده: طعمی ملایم، شیرین و اصیل ایرانی
پخت راحت و زیبا: قد میکشه، شفته نمیشه و ظاهر چشمنوازی داره
ارزش غذایی بالا: به دلیل رشد در آب و هوای خنکتر
صرفه اقتصادی: با هر ۱۰ کیلو برنج کشت دوم میشه حدود ۸۰ پرس پلو تهیه کرد؛ در حالی که برنجهای معمولی فقط ۶۰ پرس میدن
طرز پخت برنج کشت دوم
کته (دمی)
برنج رو چند ساعت قبل خیس کن (با کمی نمک)
آب رو اندازه کن؛ یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج
بذار جوش بیاد و آب کم بشه
بعد که آبش رفت، کره یا روغن اضافه کن و بذار با شعله کم دم بکشه
بعد از حدود ۳۰ دقیقه برنج آماده است
آبکشی
برنج رو بشور و ۲-۳ ساعت خیس کن
آب رو جوش بیار و برنج رو داخلش بریز
بعد از کمی جوشیدن، چند قالب یخ بنداز توش (کمک به قد کشیدن!)
برنج رو آبکش کن، دمکنی بذار، ۵ دقیقه شعله زیاد، بعدش کم
بعد از ۳۰ دقیقه پخت تمامه!
قیمت برنج کشت دوم چقدره؟
با توجه به کیفیت بالا، تقاضای زیاد و مقدار تولید کمتر، قیمت برنج کشت دوم معمولاً بین ۵ تا ۱۰ هزار تومان بیشتر از انواع کشت اول هست. البته بسته به نوع بذر، منطقه تولید و برند، قیمتها ممکنه متغیر باشه.
سخن پایانی
در دنیای پرتنوع برنجهای ایرانی، برنج کشت دو مثل یک الماس پنهان میدرخشه؛ محصولی که حاصل زحمت دوبارهی کشاورزان زحمتکش شمال کشوره و کیفیتی فراتر از انتظار داره. از عطر فوقالعادهاش گرفته تا پخت بینقص و طعم دلچسب، همهچیزش دستبهدست هم میده تا یک تجربهی غذایی عالی بسازه؛ چه برای سفرهی روزمره، چه برای مهمونیهای خاص.
اگه تا حالا برنج دوباره کشت رو امتحان نکردی، پیشنهاد میکنم حتماً یک بار تجربهاش کنی. مطمئن باش بعد از اولین بار، جای این برنج همیشه توی آشپزخونهات محفوظ میمونه! و اگه از قبل باهاش آشنایی داری، خوشحال میشیم تجربهات رو با ما و دیگران به اشتراک بذاری. 🌾🍚
آیا شما تجربه استفاده از این برنج رو داشتید؟ خوشحال میشیم نظرتون رو با ما به اشتراک بذارید 🌾